Študentky chémie na pobyte v Krakove

V piatom ročníku štúdia na Fakulte prírodných vied a informatiky UKF v Nitre sme sa my, študentky Bc. Sofia Borbélyová, Bc. Simona Gallisová, Bc. Jessica Krčmárová, Bc. Eliška Petránová, Bc. Zsófia Tárnok a Bc. Magdaléna Zimmermannová – po prvýkrát odhodlali ísť na Erasmus+ mobilitu. Odcestovali sme do poľského Krakova, kde sme okrem poznatkov z akademickej obce nazbierali aj múdrosť ulice – tú, čo sa nepíše v skriptách, ale v odtlačkoch krokov na ceste.
Nakoľko sa väčšina z nás – budúcich učiteliek chémie – dokáže stratiť aj v nákupnom centre, orientovať sa v úplne novom meste (obzvlášť takom veľkom, ako je Krakov) bolo pre nás zážitkom a výzvou v jednom. Hneď prvý večer sa nám podarilo stratiť sa pri hľadaní reštaurácie. Tú našu konkrétnu sme nenašli, ale podarilo sa nám objaviť stánok s veľmi milou pani, ktorá robila pizzu a potešila sa návšteve Slovákov.
Nasledujúce ráno sme navštívili UKEN (Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie). Výučba sa začala laboratórnym cvičením z koloidnej chémie s pedagógmi dr. A. Kania a dr. I. Stawoska, na ktorom sme si vyrobili vlastné lesky na pery a hydratačné krémy. Následne sme sa pod vedením dr. B. Zyska presunuli do miestnosti s interaktívnym anatomickým stolom, na ktorom sme videli rôzne anatomické štruktúry a simulácie fyziologických a biochemických procesov organizmu. Mohli sme odstraňovať vrstvy, aby sme lepšie videli orgány, a dokonca ich aj rezať.
V spoločenskej miestnosti nás čakala dr. hab. Magdalena Greczek-Stachura, prof. UKEN, s pohostením a kávou (čím si získala naše srdcia) a spolu s dr. Kaniou sme diskutovali o vzdelávaní mladej generácie u nás a v Poľsku. Poradili nám tiež, aké pamiatky v Krakove by mohli byť pre nás najzaujímavejšie. Za ich rady sme im boli veľmi vďačné a ani raz sme neoľutovali, že sme ich poslúchli. Prvá turistická zastávka, ktorú sme si spravili, bola prehliadka Starého mesta (Rynek Główny) a Sukiennice, kde sme ochutnali poľské špeciality, spravili „pár“ fotiek a, samozrejme, pokúpili kopu suvenírov.
Program v nasledujúci deň začal prednáškou a cvičením pod vedením dr. I. Wisniowskej v chemickom laboratóriu, kde sme sa naučili, ako sa stanovuje ortuť v prírodných materiáloch. Mohli sme si vybrať z viacerých vzoriek, v ktorých sme analyzovali obsah ortuti. My sme si vybrali pečeň chochlačky, med (z Malopoľskej oblasti) a vzorku z kuracieho mäsa. Dr. I. Wisniowská nás oboznámila s analýzami vzoriek, ktoré sa robia na spektrofotometroch (FAAS a GT AAS). Naša cesta za poznaním nasledovala do mikrobiologického laboratória, kde sme strávili najbližšie dva dni. Očkovali sme baktérie na agar a zisťovali sme ich reakcie na konkrétne antibiotiká. Tiež sme si všetky vyskúšali testy na alergiu – samozrejme sme sa toho chytili všetkými desiatimi, bol to neskutočný zážitok, z ktorého máme dodnes suveníry na rukách.
Okrem mnohých kultúrnych pamiatok Krakova sme navštívili aj soľnú baňu vo Wieliczke. Je plná nádherných miestností so sochami, stenami a podlahami pokrytými soľou (áno, ochutnávali sme steny, bola to soľ). Keď už sme pri tej chuti, nemohli sme vynechať vynikajúce zapiekanky v časti Kazimierz a klasické pierogy. Taktiež sme sa poprechádzali okolo kráľovského hradu Wawel a odfotili sme sa s drakom, ktorý „chrlil oheň“.
Celý Erasmus+ pobyt bol pre nás jeden neopísateľný zážitok a ťažko sa nám hľadali slová, ako to vyrozprávať niekomu, kto Krakov nezažil s nami. Chceli by sme sa touto cestou poďakovať všetkým, ktorí nám tento zážitok umožnili. Najväčšie poďakovanie patrí dr. hab. Magdalene Greczek-Stachura, prof. UKEN, a dr. Agnieszke Kania, ktoré nám boli v Krakove vždy nápomocné, a tiež sme veľmi vďačné pracovníkom Rektorátu – Oddelenia pre medzinárodné vzťahy a Fakulte prírodných vied a informatiky UKF, že nám umožnili absolvovať túto mobilitu plnú zážitkov a nových vedomostí.
 
Text: študentky 2. ročníka Mgr. štúdia chémie, FPVaI – Katedra chémie
Foto: doc. Ing. Melánia Feszterová, PhD., FPVaI – Katedra chémie, a archív študentiek
Image
Image

Táto webová stránka používa cookies.

Pokračovaním v prehliadaní si tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia vášho webového prehliadača pre súbory cookie súhlasíte s používaním cookies. Dozvedieť sa viac

Rozumiem

V týchto zásadách používame výraz "cookies" ako odkaz na súbory cookies a iné podobné technológie, na ktoré sa vzťahuje smernica EÚ o ochrane súkromia v elektronických komunikáciách.

Čo je cookie?

Cookies sú malé textové súbory vytvorené navštívenou webovou stránkou obsahujúce údaje. Ukladajú sa do počítača návštevníka, aby umožnili užívateľovi prístup k rôznym funkciám. Na našich stránkach sa spolu so súbormi cookie relácií používajú aj iné trvalé súbory cookies. Súbory cookie relácie sú dočasne uložené v pamäti počítača, pokiaľ si návštevník prehliada webové stránky. Tieto súbory cookie sa vymažú, keď užívateľ zatvorí webový prehliadač alebo po uplynutí určitej doby (čo znamená, že relácia vyprší). Trvalé súbory cookie zostávajú v počítači návštevníka až do ich vymazania.

Prečo používame cookies?

Súbory cookies používame na to, aby sme sa dozvedeli viac o tom, ako návštevníci komunikujú s našim obsahom a pomáhajú nám zlepšiť zážitok pri návšteve našich webových stránok.

Funkčnosť a obsah stránky

Funkciu zdieľania používajú návštevníci, aby odporučili naše stránky a obsah na sociálnych sieťach, ako je Facebook a Twitter. Súbory cookie ukladajú informácie o tom, ako návštevníci používajú funkciu zdieľania, i keď nie individuálnej úrovni, aby bolo možné danú webovú stránku zlepšiť. Ak neprijmete súbory cookies, neuložia sa žiadne informácie. Na niektoré ďalšie funkcie na našich webových stránkach používame tretie strany, napríklad ak navštívite stránky s vloženými videami z YouTube alebo stránky, ktoré obsahujú odkazy na YouTube. Tieto videá alebo odkazy (a iný obsah od tretích strán) môžu obsahovať súbory cookies tretích strán a možno že si budete chcieť pozrieť zásady webových stránok týchto tretích strán ohľadne informácií týkajúcich ich používania súborov cookies.

Analytika webovej stránky

Táto webová stránka používa Google Analytics, ktorá používa súbory cookies. Vo všeobecnosti súbory cookies ukladajú informácie o tom, ako návštevníci používajú webové stránky, vrátane počtu zobrazených stránok, odkiaľ návštevníci pochádzajú a počet návštev za účelom zlepšenia webovej stránky a poskytnutia užívateľom dobré skúsenosti. Ak neprijmete súbory cookies, neuložia sa žiadne informácie.

Ako odmietnem a vymažem cookies?

Súbory cookies nepoužijeme na zhromažďovanie identifikovateľných informácií o návštevníkovi. Avšak v prípade, že tak budete chcieť urobiť, môžete si vybrať a odmietnuť alebo zablokovať cookies, ktoré nastavila spoločnosť Electrolux alebo webové stránky tretích strán tým, že zmeníte nastavenia vášho prehliadača. Ohľadne ďalších podrobností pozri „funkcia pomoc“. Vezmite na vedomie, že väčšina prehliadačov automaticky akceptuje cookies, takže ak si neprajete používať cookies, bude potrebné ich aktívne vymazať alebo zablokovať. Informácie o používaní cookies v prehliadačoch v mobilných telefónoch a podrobnosti, ako odmietnuť alebo vymazať takéto cookies, nájdete v príručke vášho mobilného telefónu. Majte na pamäti, že ak odmietne používanie cookies, naše stránky budete môcť navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.